Porträtt: Vårt internat – del 2, Tim & Tindra

ÖSTRA GREVIES PORTRÄTTSERIE

Möt våra deltagare, alumnis och lärare. Läs om deras utbildnings-resor och få insyn i vikten av folkhögskolan som samhällbyggande och individ-stärkande kraft.

Se fler porträtt här

Snabba fakta

Namn: Tindra Teike

Ålder: 25 år

Från: Stockholm

Går på ÖG: Allmän kurs sedan vt23

Bodde på internat: C-huset

 

Namn: Tim Vahlbeck

Ålder: 26 år

Från: Landskrona

Går på ÖG: Allmän kurs sedan ht23

Bodde på internat: Råkan

Porträtt: Vårt internat – del 2, Tim & Tindra

Kärlek på internat

Det är lite som på film. Tindra flyttar från Stockholm för att få ett miljöombyte och Tim behöver flytta ut från ett kollektiv i stan. De flyttar in på internat, börjar i samma klass på Allmän kurs och blir kära. Även om de kanske inte direkt skulle rekommendera att bli ihop med någon i samma klass tycker de att alla borde testa att bo på internat.

– Det sägs ju att en ska ha en folkisinternatupplevelse i sitt liv, säger Tim.

Hon jobbade som servitris på olika restauranger i Stockholm under en stökig och stressig period i livet, hade just blivit dumpad och behövde ett miljöombyte. Han hade jobbat inom vården i en massa år, kände att han ville göra något annat och behövde flytta ut från ett kollektiv i stan. Svaret blev Allmän kurs och internatÖstra Grevies folkhögskola. Att det just blev ÖG var ingen slump, skolans läge ute på landet betydde mycket för dem båda.

– Den ligger liksom mitt i ingenstans men ändå typ en kvart från stan, förklarar Tim. Som en grön oas, men nära pulsen, fyller Tindra i.

– Jag minns din quote när du sa att ÖG är som ett litet rehab, som en cold turkey för en stadsråtta. Det kändes lite som ödet. Allt annat fallerade men det öppnade samtidigt denna möjlighet, säger Tim.

De matchade på Tinder precis innan kursstart, men det skulle ta några dagar innan de började prata med varandra. Tims bästa vän Josefine visste direkt när Tindra kom in i klassrummet att detta var något för honom och det skulle visa sig att hon hade helt rätt.

– Sekunden hon kom in visste jag nog också. Jag tror inte det finns love at first sight, men jag tror definitivt det finns intresse at first sight, säger Tim.

 

Frågade chans och fick nej

Efter det gick det rätt så snabbt, de började smsa, Tindra försökte prata med Tim, men han var lite blyg i början. Efter inflyttningsfesten på internatet i slutet av första veckan så började de dejta och märkte att det inte fanns några oklarheter, allt flödade. När de hade dejtat i en månad frågade Tindra chans.

– Han sa nej. Men jag testade en vecka senare och då sa han ja. Jag var väldigt beslutsam, jag skulle ha honom, skrattar Tindra.

De gick två terminer i samma klass vilket hade sina för- och nackdelar. De konstaterar att det är olika saker att bo på internatet och vara ihop och att gå i samma klass som ett par. Man måste vara extra säker på sin sak, eftersom det skulle bli dålig stämning om det tog slut och man skulle mötas i klassrummet varje dag. Det som framför allt var positivt var att de kunde stötta varandra i studierna, men de erkänner också att det blev mer lockande att stanna kvar hemma en regnig dag.

– Gud, ja, snälla, söta, rara, du känner väl oss! Tindra skrattar.

– Men vi har hela tiden velat varandras bästa och har pushat, stöttat eller backat när det har behövts, menar Tim.

 

Som ett kollo året om

När de får frågan om vad som är bäst med att bo på internat är det sociala i fokus. Tindra nämner filmklubben de startade, med filmkväll och snacks varje söndag, där de turades om att välja film och ingen fick säga nej till valet. Tim fyller i att det bästa var att de pratade om filmen efteråt som en filmcirkel. De nämner vänskaperna de skapat på internatet där de hittat vänner för livet, men även kruxet med att leva så nära tillsammans.

– Man är ju aldrig själv och det blir lite som en familj, säger Tim. Men det är också det som kan bli tjorvigt, tillägger Tindra.

– Du bor ju väldigt intimt och det kan också vara det som är mest utmanande, att dela hushåll med någon som du inte riktigt kommer överens med. Man är grannar, kursare och vänner liksom. Det blir som ett kollo året om, ler Tindra.

Tim bodde på internatet i ett och ett halvt år, Tindra i knappt ett år. När Tindra fick jobb på Boulebar och sommaren närmade sig då alla ändå måste flytta ut från internatet, kändes det som ett bra läge att flytta ihop i en tvåa med rosa kök i stan.

– Vi sprang mellan två hus fast vi liksom redan var sambos, säger Tindra.

– Ja och så finns det bara 90-sängar på internatet och en sover makrillstyle, menar Tim. Tindra skrattar och fyller i om hur sjukt det var första natten i lägenheten när de skulle sova i en 140-säng.

 

En ska alltid våga vara kär

Det är kanske inget man kan välja, men om det gick, skulle de då rekommendera att bli kär i någon i samma klass?

– Blir man det så blir man det, men har du ett val, se till att det inte är i samma klass. Vi hade tur, säger Tim.

– Mina kompisar bara: don´t shit where you eat, säger Tindra.

Så tänker de efter lite, tittar på varandra och skrattar. De enas om att det nog var en rätt så lysande idé ändå.

– Men jo, bara kör! säger de i kör.

– En ska alltid våga vara kär, säger Tim.

– Vi vågade och att det är jag väldigt tacksam över, avslutar Tindra och tittar på Tim.

 

Text och foto: Viola Sten

Utbildningar med öppen ansökan – just nu!

Längd
Varierar beroende på deltagarens behov – minst två terminer
Ort
Malmö
Längd
2 terminer
Ort
Malmö

Här kan du läsa om alla våra utbildningar

Här kan du läsa hur ansökan går till

Skip to content