Fotografi


Kursen Fotografi riktar sig till dig som vill arbeta med konstnärligt fotografi. Utbildningen stärker såväl dina tekniska kunskaper som din förmåga att självständigt skapa, förverkliga och uttrycka dina idéer. Utbildningens fokus är att utveckla det egna bildspråket och förbereda dig för högre studier eller professionell verksamhet. Praktiska och teoretiska moment varvas med undersökande och utforskande uppgifter, kritikklasser samt individuell handledning.  Vi lägger stor vikt vid dina personliga mål och din egen utveckling och förväntar oss därför ett stort personligt engagemang och en förmåga till självständigt arbete.

1-2 årig  konstnärlig fotografisk utbildning med ett andra påbyggnadsår som du kan söka efter ditt första år. Vi lägger fokus på att stärka både era tekniska kunskaper och er förmåga att analysera och tala om era och andras bilder. Du arbetar både med egna projekt och tematiska uppgifter. Våra gästlärare är en stor och viktig del av utbildningen. Gästlärarna är aktiva konstnärer och fotografer som håller i workshops, vägledning och kritikklasser. Utöver den lärarledda tiden förväntas det att du arbetar mycket på egen hand. Skolans faciliteter är öppna på kvällar och helger.

Vi lägger vi fokus på att stärka både era tekniska kunskaper och er förmåga att analysera och tala om era och andras bilder.

Utöver den bildskapande fotografiundervisningen innehåller kursen teckning- och krokilektioner för att skärpa seendet och ge erfarenhet om principerna bakom bilder. Det erbjuds också valfria workshops i andra konstformer och samarbetsprojekt med elever från de andra avdelningarna som t. ex grafik eller fri konst. Det hålls gemensamma föreläsningar på Konst & Designavdelningen i bland annat foto, design och konsthistoria och artist talks. Närheten till Köpenhamn utnyttjar vi bland annat med att hålla en del workshops där och så klart går vi på galleri och museum besök.

Se mer vad vi gör på vår instagram @fotografiostragrevie

Efter Fotografiutbildningen

Tekniskt som konstnärligt förbereds eleverna för en professionell karriär eller vidare, högre fotografiska studier. Varje år går elever vidare till konstnärligt kandidatprogram i fotografi på Akademin Valand. Andra utbildningar som elever också går vidare till är fri konst på Malmö Konsthögskola, London College of Communication, The Glasgow School of Art, The University of Brighthon faculty, Nordens Fotoskola, Fotoskolan Gamleby och Fotoskolan Göteborg.

”Jag gick på Fotografi Östra Grevie i två år och fick med mig både en fotografisk grund och möjlighet att utveckla ett eget konstnärligt utryck under det andra påbyggnadsåret. Jag går nu på det Konstnärliga Kandidatpogrammet i Fotografi på HDK-Valand, Konsthögskolan för Konst & Design i Göteborg.”
– Ronja Fridholm Engström, 2018-2019

Ekonomi

Studier på Fotografi, berättigar dig till studiemedel. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar 3200:-/ termin för underhåll av inventarier, mörkrumskemi och återvinning. Digitala utskrifter relaterade till uppgifter, en del studieresor, kurslitteratur, material till olika workshops. Ytterligare materialkostnader tillkommer till bland annat film och utskrifter till utställningar, portfolio mm.

Terminsavgift för samtliga kursdeltagare  Östra Grevie folkhögskola. 
I terminsavgiften ingår vissa gemensamma måltider (t.ex. välkomstlunch, jullunch, avslutningsfika) förmiddags- och eftermiddags kaffe/te/juice i matsalen måndag-fredag, försäkring med mera, 500 kronor.

OBS! Alla kostnader är per termin.

Fakta om utbildningen
Lärare